online tanácsadás

pszichoterápia

Mit tesz a stressz a testemmel?

A stressz szervezetünk válasza a minket érő igénybevételre. Hatására a szervezetünkben különböző biológiai változások mennek végbe, többek között a vérkeringésben, szívműködésben; emelkedik a vérnyomás, nő a pulzusszám, pupilla kitágul, beindul a verejtékezés, csökken a vese kiválasztási funkciója. A vázizmok vérellátása is fokozódik, az emésztőrendszeré pedig csökken. Egész testünk felkészül a stresszorral szembeni megküzdésre.

A szervezetben bekövetkezett változások azt a célt szolgáljak, hogy az akut, azonnali cselekvést igénylő stresszhelyzetekben sikeresen tudjunk alkalmazkodni. Képzeljük el ezt úgy, mint az ősembert, aki szemben találta magát a mamuttal, a mamut látványa az inger, amely beindítja az stresszválaszt. A testünk észleli a veszélyt, felkészül, hogy mihamarabb reagálni tudjon. A túléléshez nélkülözhetetlen funkciók élesednek, a pupilla kitágul, pulzus megemelkedik, egy szempillantás alatt készen állunk megküzdeni a fenevaddal vagy elfutni előle. Ezzel egyidőben a túléléshez nélkülözhető funkciók, mint például az emésztés lelassulnak. Ez a jól működő rendszer tulajdonképpen az egyed túlélését szolgálja, ezért rendkívül fontos.

Azonban a modern emberi környezeteben jelenlévő stresszorok többsége nem egyszeri, intenzív alkalmazkodást igényel, hanem krónikusan fennáll. Könnyen beláthatjuk, hogy ha szervezetünk egy gyors menekülés idejére lassítja például az az emésztésünket, az nem okoz különösebb gondot, azonban, ha ez hosszú időn keresztül fennáll, egészen más a helyzet.

pexels-david-garrison-small

Milyen hatásai lehetnek a krónikus stressznek?

  • A kardiovaszkuláris tünetek kialakulása, az artériák összehúzódása, a vérnyomás és a pulzusszám emelkedése, a vérkeringés átrendeződése, a vese víz és só visszatartása magas vérnyomáshoz vezethet.
  • A vércukor és a vérzsírszint tartós emelkedése és a relatív inzulinrezisztencia fokozza az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.
  • A rosszabb vérellátás fokozza az emésztőrendszer sebezhetőséget, fekélyek képződhetnek a gyomorban és a bélrendszer alsóbb szakaszaiban.
  • Az akut stressz fokozza az immunaktivitást, a krónikus stressz hatására immunszupresszió figyelhető meg.
  • A szexuális működési zavarai közül nőknél a menstruációs zavarok, kismedencei fájdalmak, meddőség, spontán vetélés, férfiaknál impotencia és a korai magömlés mutatnak összefüggést a stresszhatásokkal.
  • Stressz hatására szabálytalanná válik a légzésritmus, illetve az immunrendszer zavarok miatt a légzőszervi megbetegedések kockázata is nagyobb. Dohányzással szorosan összefüggő krónikus bronchitis akut fellángolásai, vírusos vagy bakteriális légúti fertőzések kialakulásában is szerepe van a krónikus stressznek.
  • Krónikus stressz hatására a túlzott izomfeszüléssel összefüggésben fájdalom tünetek jelenhetnek meg (hát, derékfájdalom, krónikus fájdalom szindrómák). A beszűkülő mozgások miatt pedig ízületekben is krónikus elváltozások történhetnek.
  • Pszichiátriai zavarokban is kiemelt jelentősége van a stresszhatásoknak és jól megfigyelhető a stresszoroknak az olyan körülírt agyi biológiai elváltozásokkal magyarázható kórképek lefolyására is, mint a skizofrénia vagy az epilepszia.

 

Következő bejegyzésünkben részletesen foglalkozunk a stressz kezelésének lehetséges módjaival.

Kapcsolatfelvétel

Ha úgy érzi segítségre van szüksége az önt érő stresszorok leküzdésében, vegye fel velünk a kapcsolatot.

250 / 250 karakter

Köszönjük a beküldést!

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent posuere sollicitudin nulla, vel faucibus risus volutpat et. Curabitur malesuada ac est at vehicula.